Bedrijvigheid in Hoonhorst

Bedrijvigheid in Hoonhorst

Bedrijvigheid in Hoonhorst

ZORG EN WELZIJN
In het meerjarenplan van Plaatselijk Belang Hoonhorst is het stimuleren van bedrijvigheid één van de speerpunten. Na een avondje brainstormen kwamen wij, Evert Jan Hof en Rolf Halverhout, tot de conclusie dat we dan eerst moeten weten wat er onder de ondernemers in en om Hoonhorst leeft én wat ze precies doen.  Om hier achter te komen zullen we het aankomend jaar in groepjes gesprekken voeren met deze ondernemers en daar verslag van doen. Zodat niet alleen wij maar ook u weet wat er op het gebied van bedrijvigheid afspeelt in Hoonhorst.

Voor ons eerste gesprek schuiven in het kader van - Zorg en Welzijn – drie ondernemende vrouwen aan tafel in het informatiecentrum van Duurzaam Hoonhorst. Het zijn medisch pedicure Rini Neijensteijn Lipman,  kapster Mariëlle Dekker en psychosociaal begeleider en coach Annet Vulkers. Tijdens het voorstelrondje vertelt Rini dat zij altijd al iets medisch wilde doen maar dat het er eerst niet van was gekomen. Toen zij, nu 14 jaar geleden,  in Hoonhorst kwam wonen had haar buurvrouw al een eigen pedicurepraktijk. „Dan ga je natuurlijk niet in het zelfde dorp er nog één beginnen” aldus Rini. Op een gegeven moment wilde de buurvrouw er mee stoppen en vroeg ze aan Rini of het niet wat voor haar was. Deze kans pakte ze met beide handen aan en is nu, na een studie van drie jaar, gediplomeerd medisch pedicure. Annet Vulkers heeft sinds 2009 een eigen Psychosociale Praktijk en is daarmee in 2012 van Zwolle naar Hoonhorst verhuisd. Ook als Annet zich voorstelt vliegen de medische termen ons om de oren.  „Tja” zegt Mariëlle nuchter,  „Ik wist vanaf mijn zestiende al wat ik wilde worden en dat doe ik dus nog steeds.” Later in het gesprek blijkt echter dat ook haar werk meer om het lijf heeft dan knippen ‘alleen’ en dat er zelfs overeenkomsten zijn  in wat deze vrouwen dagelijks voor hun werk doen.

Voor Rini betekent dit dat zij de afgelopen drie jaar dagelijks onderweg is als ambulant pedicure. Hierdoor heeft zij inmiddels een grote schare cliënten opgebouwd. Desondanks vindt zij zelf dat ze pas sinds begin 2013 echt is begonnen. „In januari  heb ik mijn diploma’s gehaald en ben ik officieel  medische pedicure. Ik moet nu nog beter leren inschatten hoelang ik iemand moet inplannen, maar dat komt wel. De meest cliënten zijn 80plus en behandel ik om de zeven tot negen weken bij de mensen thuis.”  Haar agenda is eigenlijk al goed vol, maar als iemand belt om bijvoorbeeld eenmalig een likdoorn te laten verwijderen vindt Rini altijd nog wel een gaatje. „Desnoods zaterdagavond” zegt ze zonder twijfel.  „Je kan de mensen er toch niet mee laten rondlopen.” Mariëlle, die al sinds jaar en dag voor zichzelf werkt, geeft aan dat het wel belangrijk is om ook ‘nee’ te leren zeggen.  Wat  ook Annet beaamt .  „Je hebt tenslotte ook nog een gezin en je eigen leven” spreek ze uit ervaring. Dat ze zelf het ‘nee’ zeggen in de praktijk ook niet geheel  consequent toepast geeft ze echter ook direct toe.  „Stel nou dat iemand een feestje heeft op zaterdagavond dan kan ik ook moeilijk zeggen dat ze maandag de eerste zijn” legt ze uit.               

Net als Rini en Annet heeft Mariëlle hart voor haar klanten. Zij kent echter een aantal klanten al meer dan 25 jaar. „Meisjes die ik als klein kind heb geknipt zijn inmiddels dertigers geworden en die knip ik nog steeds. Ik knip mensen van nul tot honderd.” De eerste jaren werkte Mariëlle nog bij een kapsalon en knipte ze haar eigen klanten zowel bij haarzelf als bij de mensen thuis. „Naarmate de kinderen ouder werden werd dat wel steeds onhandiger en zijn we verhuisd van de Horst naar de Koelmanstraat.” Hier heeft Mariëlle een kapsalon aan huis waar ze ongeveer driekwart van haar klanten knipt. Haar andere klanten knipt ze nog steeds bij de mensen thuis. Deze wonen over het algemeen in de directe omgeving. Maar haar verste klant woont helemaal in Hillegom, vertelt ze. „Laatst ging het wat minder met zijn gezondheid, maar wilde toch graag geknipt worden.  Toen hebben we er maar een dagje van gemaakt” vertelt Mariëlle, alsof het vanzelfsprekend is. „Dat trouwe klanten je op een gegeven moment ook kunnen ontvallen hoort er ook bij” zegt Mariëlle.  „Dat doet je dan wel wat. Je kent die mensen al zolang” Onlangs betrof het triest genoeg een jongetje van slechts elf jaar. „Ik kon het gewoon weg niet geloven” zegt Mariëlle. „Ik had hem de week ervoor nog geknipt.” Even is ze in gedachten verzonken. De emotie en het ongeloof is nog van haar gezicht af te lezen. „Als je dan later zijn moeder knip gaat het echt niet meer over hoe iemands haar zit” vervolgt ze.  „Mensen delen lief en leed  met je en vertellen je eigenlijk alles.  Je bent toch een soort vertrouwenspersoon. Een luisterend oor.”  En dat is waarschijnlijk precies waarom Mariëlle geknipt is voor haar vak.

Voor Annet Vulkers klinkt dit bekend in de oren. Luisteren is een belangrijk onderdeel van haar werk.  Annet biedt namelijk psychosociale begeleiding in haar eigen praktijk aan de Slennebroekerweg.  Hier biedt zij professionele hulp en ondersteuning aan mensen met een gecompliceerd ziekteproces zoals Kanker of ander (chronische) ziekte. „Dit is altijd een moeilijke levensfase”, legt Annet uit. „Hun leven wordt immers  bedreigt of er is sprake van verlies op gebied van gezondheid, werk en toekomstperspectief. Soms willen mensen dan over hun gevoelens praten maar is er naast steun van de omgeving  meer nodig.” Hiervoor kunnen mensen zowel alleen als met hun partner terecht bij Annet. „Vaak wordt dit zelfs door de zorgverzekeraar vergoed” vertelt Annet. Normaal ziet Annet haar cliënten acht tot tien keer. „Ik werk met diverse technieken en methodes want elke vraag is tenslotte uniek” Nadat Annet en tijdje met de mensen in hun leven heeft meegelopen, zoals zij dat verwoord,  laat ze hen niet zomaar los. Ze vertrekken met een rugzak vol aangereikte technieken waarin Annet hen getraind heeft en ze in het dagelijks leven toe kunnen passen. Naast de begeleiding in meerdere sessies kunnen mensen sinds kort ook terecht voor een meerdaags maatwerkprogramma in Gastverblijf ‘Bakhuis Hartje Lenthe’. Een sfeervolle Bed & Breakfast waar mensen voor een paar dagen kunnen verblijven.  Annet haalt enthousiast twee folders uit haar tas. Eén van het gastenverblijf en één van Praktijk Ligare. „Ligare is het latijnse woord voor verbinding” legt Annet ons uit. En verbinden is precies wat wij als Plaatselijk Belang Hoonhorst e.o. het aankomend jaar ook willen. Het verbinden van de ondernemers, organisaties en bedrijven van Hoonhorst met elkaar én met de inwoners.

Tot slot willen wij via deze weg  Rini, Mariëlle en Annet bedanken dat zij bereidt waren het spits af te bijten van onze bedrijvigheidgesprekken. Misschien schuiven er volgend jaar ook nog wel een schoonheidsspecialiste,  gewichtsconsulent en een fysiotherapeut aan tafel.  Maar eerst zitten we volgende maand met de ondernemers in mobiliteit om de tafel.    


Meer informatie:

Praktijk Ligare en Gastverblijf ‘Bakhuis Hartje Lenthe’
Annet Vulkers
Slennebroekerweg 15
7722 JT Dalfsen
Telefoon: 0529-769014
E-mail: info@coachingligare.nl
www.coachingligare.nl

Kapsalon Mariëlle
Mariëlle Dekker-Bourgonje
Koelmansstraat 42
7722 LX Dalfsen
Telefoon: 0529-401999
E-mail: marielledekker@home.nl

Pedicurepraktijk Rini
Rini Neijensteijn Lipman
Dammans Es 5
7722 LL Dalfsen
Telefoon: 0529-402158
E-mail: rini38@live.nl

« Terug naar nieuws